De nyeste tal fra Byggepipeline, som overvåger igangsættelse af store byggeprojekter på over 50 mio. kr., viser at byggeriet holder et historisk højt aktivitetsniveau i Danmark. I det kommende år skal igangsættes 580 store byggeprojekter til over 100 mia. kr. Den private sektor holder fortsat et højt niveau, men netop nu er det særligt de mange hospitalsprojekter, som præger listen.
Adm. dir. Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta, der leverer data til Byggepipeline, udlægger tallene således:
”Når vi kigger på de store byggeprojekter og ser bort fra anlægsprojekterne, ser det ud til at byggeriet fortsat holder et stabilt højt niveau. Pipelinen er dog især holdt oppe af Regionerne, der har planlagte hospitalsprojekter for mere end 12 milliarder kr. de kommende 12 måneder og derudover ser vi også fortsat et højt niveau for de private bygherrer”.
Flaskehalsudfordringer
Mængden af hospitalsbyggerier kan give udfordringer i branchen, forklarer Bygherreforeningens direktør, Henrik L. Bang.
”Sygehusbyggerierne er milliardprojekter. Det er kun de helt store entreprenører, som kan være med på så store opgaver og de kan få svært ved at gabe over andre opgaver samtidig. Derfor er det vigtigt at overveje og evt. undersøge kapaciteten blandt potentielle entreprenører, inden man udbyder andre store byggeprojekter i samme område”, lyder rådet fra Bygherreforeningens direktør, Henrik L. Bang.
Bygherreforeningen opfordrer sine medlemmer til at holde øje med markedet særligt i lokalområdet og tilrettelægge en udbuds- og entrepriseform, som passer til kapaciteten hos de bydende. Desuden er det en god ide at gå i dialog med potentielle bydende parter om opgaven inden man kaster sig ud i udbudsprocessen, mener direktøren.
Region Hovedstaden fylder over halvdelen
Særligt er det Københavnsområdet som vil blive præget af stor travlhed, viser tallene. Her skal bygges for 5 mia. kr. mere end ved sidste måling i februar. Fremgangen kan primært tilskrives de store hospitalsprojekter.
Region Midtjylland, Nordjylland og Syddanmark holder alle stort set identiske niveauer som ved seneste pipeline. Region Midtjylland er fortsat den næststørste region, med en samlet pipeline til en værdi af knap 20 mia. kr. de kommende 12 måneder. Region Nordjylland er den region med færrest store projekter, og generelt er pipelinen i regionen karakteriseret ved både færre og mindre projekter end i de øvrige regioner.
Region Sjælland går tilbage
Den eneste region hvor der ses en tilbagegang for de store projekter er i Region Sjælland. Pipelinen for de kommende 12 måneder er blevet knap 2 mia. kr. mindre end ved opgørelsen i februar. Dermed går projekterne i regionen fra at udgøre 11 pct. til blot 8 pct. af den samlede byggepipeline.
”Der er ingen tvivl om, at Region Sjælland på nuværende tidspunkt ser ud til at gå en mere stille periode i møde. Det er en af de regioner der er har færre projekter end tidligere. Uden opførelsen af det nye Sjællands Universitetshospital, ville regionen ramme et historisk lavt niveau,” uddyber Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta.
Om byggepipeline
Byggepipeline.dk er en online oversigt over kommende store byggeprojekter i Danmark. Pipelinelisterne udgives fire gange årligt og indeholder en oversigt over planlagte byggeprojekter med budget over 50 mio. kr. (anlægsprojekter undtaget) de kommende 12 måneder. Byggepipeline.dk drives af Bygherreforeningen og Byggefakta i samarbejde med Bygningsstyrelsen og Realdania. Pipelinelisterne kan downloades gratis på Byggepipeline.dk.
TOP 5 projekter – Byggepipeline fra Q1 2019 til og med Q1 2020