Nyt omregningstal: Så mange lærlinge bør der være på et byggeprojekt - Bygherreforeningen

Nyhed -

09/09/2022

Nyt omregningstal: Så mange lærlinge bør der være på et byggeprojekt

Et nyt omregningstal viser, hvor mange lærlinge der bør være på en renoverings- eller nybyggesag, hvis man skal leve op til kravet om at uddanne 14 pct. lærlinge. Beregningen er en del af en ny værktøjskasse med en systematisk tilgang, der hjælper bygherrer med at sikre, at der bliver uddannet nok lærlinge til fremtidens byggeri.

Der er godt nyt til almene bygherrer, der hidtil har haft udfordringer ved at beregne hvor mange lærlinge, der skal stilles krav om i udbuddet, hvis man vil leve op til kravet om at uddanne 14 pct. lærlinge på en byggesag. Nu er Landsbyggefonden nemlig nået frem til et nyt omregningstal, der gælder for både renovering og nybyggeri. Bygherreforeningen har afprøvet omregningen igennem samarbejder med entreprenører og bygherrer med succes.     

6 lærlingeårsværk per 100.000.000 kr.  

For at nå omkring 14 % lærlingetimer på et nybyggeri eller renovering, lyder den nye beregning på 6 lærlingeårsværk (et lærlingeårsværk” er 1924 timer) per 100.000.000 kr. af den samlede byggesum inkl. moms. Denne beregningsmetode gælder for nybyggeri og renovering af bygninger. 

“Tidligere har man brugt forskellige komplicerede beregningsmodeller og dimensioneringsværktøjer til at nå frem til et måltal. Resultaterne var ofte forskellige, og desværre ender det ofte med, at det er det mindst ambitiøse tal, der bliver brugt. På den måde får vi ikke uddannet nok faglærte håndværkere til vores branche” udtaler Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen og fortsætter:  

 “Med den her nye beregning, når vi op på 14 pct. lærlinge på byggesagen eller flere, hvis ambitionen er der. Den skal ses som en del af en systematisk tilgang, som bygherren kan tage i brug for at sikre at der bliver uddannet nok arbejdskraft på byggesagen. Og vi oplever at det faktisk lykkes, når bygherre og entreprenører sætter fokus på indsatsen”.  

Flere værktøjer skal understøtte bygherren  

Det nye omregningstal skal ses som en del af en værktøjskasse, som Bygherreforeningen nu lancerer, og som der løbende er blevet udviklet på siden 2019, hvor indsatsen “Byg med Unge Alliancen” blev startet op. Værktøjskassen introducerer en systematisk tilgang, der giver bygherren redskaber til at understøtte sine samarbejdspartnere i at tiltrække og fastholde lærlinge.  

“Baseret på flere års erfaringer med bygherrer og entreprenører, har vi udviklet en slags opskrift på, hvordan bygherren kan sikre, at der bliver uddannet tilstrækkeligt med lærlinge på en byggesag. Den giver bygherren konkrete redskaber, der kan bruges til at følge op i forskellige faser af byggeprocessen – fra udbud til afslutning”, fortæller Hanne Ullum.  

“Erfaringerne viser, at en del af værktøjerne har smittet positivt af på forskellige andre aspekter af byggeprocessen. F. eks fortæller en bygherre, at lærlingeplanen, der er en central del af den systematiske tilgang, har haft en positiv effekt på det overordnede samarbejde i byggeprojektet- Derudover er en indsats for at uddanne lærlinge en god måde at udvise socialt ansvar på, som er en god historie udadtil”. 

Tilgangen er udviklet på baggrund af erfaringer og praksis, og er kvalificeret af deltagerne på Bygherreforeningens ‘Netværk for flere faglærte’ og bliver løbende afprøvet iblandt bygherrer.  

Find værktøjskassen her 

Om Bygherreforeningens lærlingeindsats    

Bygherreforeningens lærlingeindsats startede i 2019 som et projekt under navnet “Byg med Unge Alliancen”. Projektet har senere hen ændret navn til Bygherre skaber lærepladser, og er blevet en integreret indsats i Bygherreforeningen. Gennem partnerskaber med forskellige typer bygherrer i Danmark, udvikler indsatsen løbende erfaringer omkring bygherrens rolle som drivende kraft på at sikre nok faglært arbejdskraft til fremtidens byggebranche. 

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev