Nyhed -

25/10/2023

Dilemma-undersøgelse: Bygningsreglementet skal understøtte bæredygtighed byggeriet

En arbejdsgruppe i Strateginetværket for bæredygtigt byggeri har udarbejdet en undersøgelse af, hvordan BR18 fungerer i praksis, som kortlægger de steder, hvor byggeriets praktikere siger, at det kan være svært at bygge bæredygtigt.

En ny pilotundersøgelse fra Strateginetværket for bæredygtigt byggeri viser, at brugerne af Bygningsreglementet BR18 oplever, at reglerne på flere punkter spænder ben for den nødvendige grønne omstilling af byggeriet.

”Mange deltagere i undersøgelsen giver udtryk for, at de generelt drukner i krav og regler, hvilket er et stort selvstændigt problem. Derudover er bygningsreglementet i høj grad baseret på konventionelt byggeri, hvilket giver udfordringer i forhold til at bane vej for større bæredygtighed i byggeriet. Vi skal have tacklet disse problemer, så bygningsreglementet fremover kan understøtte den nødvendige grønne omstilling – i stedet for at bremse den,” udtaler Kirstine Brøgger Jensen, som er bæredygtighedskonsulent hos Danske Arkitektvirksomheder.

Kirstine Brøgger Jensen har stået i spidsen for den arbejdsgruppe under Strateginetværkets temagruppe C om bygningsreglement og byggesagsbehandling (bestående af Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) og Danske Arkitektvirksomheder) som har udarbejdet af undersøgelse og publikation med assistance fra Søren Jensen Rådgivende Ingeniører.

Målet med undersøgelsen har netop været at undersøge, hvordan BR18 fungerer i praksis – samt at kortlægge de steder, hvor byggeriets praktikere siger, at det kan være svært at bygge bæredygtigt. Et spørgeskema blev udsendt i første halvdel af 2023. 110 respondenter fra hele byggeriets værdikæde bidrog med i alt 133 besvarelser. Besvarelserne er blevet analyseret og samlet i 12 centrale dilemmaer, som byggeriet står overfor.

Undersøgelsens respondenter peger f.eks. på at:

  • energikrav og klimakrav ikke understøtter hinanden
  • brandregler modarbejder mere bæredygtige løsninger
  • BR18 ikke understøtter renovering og cirkulære materialer
  • paragraffer modarbejder hinanden og skaber minimale løsningsrum

Viser viljen til at bygge bæredygtigt

At det er vigtigt at inddrage den erfaring som byggeriets praktikere har, understreger Inge Ebbensgaard, der er chef for byggeri og byggepolitik i Foreningen af Rådgivende Ingeniører:

”Vi har fået så mange indsigtsfulde kommentarer, der viser viljen til og indsigten i at bygge bæredygtigt. Det er særligt positivt, at vi også har modtaget mange forslag, der indeholder balancen mellem Bygningsreglementet og bæredygtighed. Det er nødvendigt når vi i praksis skal bygge mere bæredygtigt, uden vores byggeri bliver usikkert eller usundt,” siger Inge Ebbensgaard.

Også fra Bygherreforeningens side hilses dilemma-undersøgelsen også velkommen.

”Undersøgelsen giver en rigtig god kortlægning og perspektivering, som indgår i dialogen med Social- og Boligstyrelsen. Det er vigtigt, at vi får adresseret, hvilke dilemmaer byggebranchen oplever ift. BR18 og den grønne omstilling af byggeriet. Desuden giver den input til vores arbejde med Bygningsreglementet – og rejsen mod et mere bæredygtigt byggeri,” udtaler vicedirektør i Bygherreforeningen Hanne Ullum, som sidder med Temagruppe C.

Du kan læse mere om undersøgelsen hos Danske Arkitektvirksomheder her. 

Du finder dilemma-undersøgelsen her

Læs mere om Strateginetværket for bæredygtigt byggeri her. 

Nyheden er skrevet af Andreas Holst-Olesen/Thomas Larsen (Danske Arkitektvirksomheder)

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
17
Bæredygtighed

Klimakrav og LCA for bygherrer – Aarhus

På dette kursus får du indsigt i konsekvenserne af både de nuværende og kommende, strammere klimakrav fra 2025. I løbet af dagen får du sparring til, hvad du som bygherre forventes at levere på ved...

sep
17
Bæredygtighed

Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer Århus

Du kan igen i 2024 vælge at deltage i Bygherreforeningens samlede uddannelsesforløb inden for bæredygtighed. Alle kurserne kan fortsat købes enkeltvist, men med det sammensatte forløb er du klædt godt på til at arbejde med...

sep
18
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Styr på opgaver og ansvar

Dette kursus giver en introduktion til bygherrerollen for dig, som er ny i bygherrefaget eller har brug for at genopfriske din viden på området. Hvilken rolle indtager bygherren i projektet? Hvad indebærer rollen? Og hvad...

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev