Vi er nødt til at bruge færre kvadratmeter i vores bygninger, hvis vi skal nå vores mål om reduktion af CO2 og arbejde mod en bæredygtig fremtid. Det betyder, at vi skal vænne hos til ikke at have lige så mange kvadratmeter til rådighed som tidligere både på arbejde, i hjemmet og i offentlige bygninger. Og det kræver, at vi optimerer de arealer, vi har, så de kan rumme flere funktioner, er attraktive, og at de bliver brugt og driftet på en måde, som passer til, at vi er flere mennesker på mindre plads.
Arealoptimering giver mulighed for at reducere ejendomsmassen, hvis der ikke længere er behov for kvadratmeterne, og tænke funktioner sammen, der før har været adskilt, hvis kvadratmeterne er knappe. Når funktioner kombineres under samme tag, kan det bidrage til helt nye løsninger og møder mellem brugere, som skaber øget kvalitet. Men hvordan kan vi arbejde med arealoptimering både som ejendomsstrategi, gennem data, kapacitetsberegninger, forandringsledelse og kommunikation? Det kan du høre om på denne konferencedag.
Dagen er relevant for dig, som har interesse i, og brug for værktøjer til at arbejde med ejendomsstrategi, space planning og arealoptimering – herunder mellemledere, driftschefer, ejendomschefer, fagledere, tekniske chefer, rådgivere m.fl.
Er din virksomhed eller organisation medlem af Dansk Facilities Management? Så får du samme medlemsrabat som Bygherreforeningens medlemmer – 30% . Skrive rabatkoden DFMmedlem24 i rabatfeltet når du tilmelder dig.
Program
09:00-09:30 Ankomst, registrering og morgenkaffe
09:30-09:45 Velkomst
Vi byder velkommen til dagen og rammesætter dagens tema
Christine Skovgaard Madsen, områdechef, Bygherreforeningen og Helle Lohmann Rasmussen, direktør, Dansk Facilities Management
09:45-10:20 Arealoptimering som vej til mindre miljøbelastende byggeri
Vi ved godt, at vi skal bruge færre kvadratmeter, for det er noget, vi taler om – men hjælper det egentlig i forhold til miljøbelastning? Hvordan kan arealoptimering betale sig i forhold til at bygge ud og bygge om? Og hvordan sætter vi ord på, hvad der er bedst i forhold til at sikre en bæredygtig tilgang til vores ejendomsstrategi og arealer?
Steffen Petersen, professor, Institut for byggeri og bygningsdesign, Aarhus Universitet
10:20-10:55 Arealoptimering som en del af en bæredygtig strategi eller en spareøvelse?
Når vi skal arbejde med arealoptimering, skal vi også i højere grad dele vores arealer med andre og se strategisk på vores ejendomsportefølje for at reducere de rigtige kvadratmeter og sikre værdi i de kvadratmeter, vi har. Hvordan kan vi arbejde med vores ejendomsportefølje, som reducere kvadratmeter med et mål om CO-reduktion og værdiskabende kvadratmeter?
Taler annonceres snarest
10:55-11:10 Formiddagskaffe og netværk
11:10-11:40 Strategisk arbejde med flerbrug og optimering af arealer i Roskilde
Roskilde Kommune har formuleret en ejendomsstrategi, som blandt andet indeholder forpligtende mål for reduktion af m2 og samtidig at ændre fokus fra bæredygtigt nybyggeri til mere bæredygtig transformation og optimeret anvendelse af kvadratmeter? Men hvordan kommer man i gang, hvilke beregninger og fakta er nødvendige og hvad kræver det at ændre fokus i en bred organisatorisk sammenhæng med mange interesser.
Morten Clausen, bygge- og ejendomschef, Roskilde Kommune
11:40-12:10 Men hvad med brugerne? At lede forandringsprocesser og sikre følgeskab
Arealoptimering handler ikke kun om at måle, veje og beregne kvadratmeter, det handler i høj grad om forandring, og det er afgørende at planlægge en god forandringsproces, følge op undervejs og inddrage brugere, så de får en god oplevelse og en arbejdsplads, der skaber værdi. Hvordan kan vi arbejde med at sikre gode processer omkring arealoptimering, udvikling af arbejdspladsen og løbende forandringer?
Sine Jung Gormsen, Senior Client Advisor hos RIGHTSIZE
12:10-12:30 Arealoptimering, kloge kvadratmeter, shared space eller spareøvelse
Vi drøfter dilemma om arealoptimering ved bordene, som stilles til eftermiddagens panel.
12:30-13:30 Frokost
13:30-14:00 Nye funktioner i kontoret: Danske Banks kontor på Postgrunden
I foråret 2024 er Danske Bank flyttet ind i sit nye hovedsæde i Postbyen i København. Det nye domicil rummer 73.000 kvadratmeter. Men der er ikke skriveborde til alle medarbejdere. I den nye kontorbygning er der reduceret i kvadratmeter til skriveborde og åbnet for andre og mere offentlige funktioner i gadeplan. Hvad er tankerne bag det nye domicil i forhold til at skabe rammerne om en god arbejdsplads. og hvordan fungerer det i praksis?
Christine Jordy, Innovation Lead, Sustainability and Workplace Experiences, Danske Bank
14:00-14:30 Stigsborg børne- og ungeunivers – et flerbrugerhus på havnefronten
I sommeren 2025 står Aalborgs nye folkeskole klar til at tage i mod elever og medarbejdere. Bygningen rummer ikke kun en skole, men også en daginstitution og skal være kvartershus for beboerne på Stigsborg Brygge. Dermed skal 3 brugergrupper dele nogle af kvadratmeterne i bygningen, og det kræver forberedelse. Vi skal høre, hvordan kommunen arbejder på at forberede brugerne til indflytning, og hvilke tanker der er gået forud for projektet.
Karen Nygaard Kristensen, projektleder, Aalborg kommune
14:30-14:50 Eftermiddagskaffe og netværk
14:50-15:20 Hvad koster en kvadratmeter? Skal vi gentænke værdibegrebet?
Vi har tidligere i høj grad værdiansat ejendomme på mængden af kvadratmeter. Men hvis det er et mål at reducere kvadratmeter i fremtiden og have få men rigtig gode arealer, skal vi så ændre den opfattelse? Er vi på vej mod et paradigmeskift, eller hvad skal der til?
Lau Melchiorsen, consultant, Pyxis Consult
15:20-15:50 Spørg dilemmapanelet: Arealoptimering, kloge kvadratmeter, shared space eller spareøvelse?
De dilemmaer, vi formulerede tidligere på dagen, skal nu afprøves for monopolet. I bedste ”monopol-stil” kan deltagerne nu stille dilemmaer til drøftelse i et panel bestående af dagens talere. Vi sætter fokus på alle de modsatrettede dilemmaer, som arealoptimering kan sætte i gang.
Faciliteter af Christine Skovgaard Madsen, områdechef, Bygherreforeningen og Helle Lohmann Rasmussen, direktør, Dansk Facilities Management
15:50-16:00 Afsluttende refleksioner og opsamling
16:00 Tak for i dag
Ret til ændringer forbeholdes
Udstillere
Dagen igennem kan du få ny inspiration ved at besøge spændende stande, hvor der står udstillere klar til en snak.
Du kan møde: IoT Fabrikken
Flere udstillere offentliggøres løbende.
Praktisk
Arrangementet er inklusiv morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Læs mere om praktisk information.
Der er mulighed for at deltage online i dette arrangement. Skriv gerne til info@bygherreforeningen.dk, hvis du vil deltage online i arrangementet.
Vil du være udstiller på dette arrangement?
Nu kan du som organisation eller virksomhed få en plads som udstiller ved udvalgte arrangementer.
Til vores arrangementer er viden, netværk og inspiration altid i fokus, og det har du nu mulighed for at bidrage til, ved at møde arrangementets deltagere til faglige diskussioner og netværk i løbet af dagen.
OBS: Udstillerne vælges altid ud fra om de har en faglig relevans for dagens deltagere, og du er derfor ikke garanteret en plads. Der er et begrænset antal pladser som udstillere ved vores arrangementer, og når en udstiller først er godkendt til at få en plads, tildeles pladserne efter først-til-mølleprincippet.
Læs mere og kontakt os for et samarbejde.
Tilmeldingsvilkår
Du kan frit flytte eller afmelde dig et arrangement indtil 30 dage før arrangementets start.
Efter de 30 dage er tilmeldingen bindende og du vil modtage en faktura på det fulde beløb.
Er du alligevel forhindret i at deltage f.eks. på grund af sygdom, er du naturligvis velkommen til at sende en anden fra din virksomhed i dit sted. Du skal blot sende en e-mail til Rikke Mønster rsm@bygherreforeningen.dk og oplyse om ændringen.
Ved udeblivelse fra et arrangement faktureres deltageren for det fulde beløb
Ved uforudsete hændelser (f.eks. ved undervisers sygdom) eller manglende tilmeldinger kan arrangementet flyttes eller aflyses. Bliver arrangementet flyttet til en anden dato, har du mulighed for at framelde dig uden beregning
Fotokreditering: Nick Karvounise