En bygherres kerneopgave er at skabe forudsætningerne og rammerne for, at brugerne kan få opfyldt deres behov i forhold til deres funktioner og aktiviteter bedst muligt. I dag er der imidlertid også krav om, at det skal ske på en ansvarlig måde og med bæredygtige resultater. Skal man som bygherre nå i mål med bæredygtighed i sine projekter, og samtidigt forankre dette i organisationen, er det en god idé at gå strategisk til værks.
På dette kursus bliver du guidet igennem processen med at udarbejde en strategi, der kombinerer kerneopgaven og bæredygtigheden, og får indblik i, hvordan du implementerer og forankrer strategien i hele organisationen, så den i sidste ende afspejles i projekterne. En del af undervisningen vil være casebaseret.
Kurset henvender sig særligt til byg- og anlægsherrer, ejendomschefer eller strategiansvarlige i mindre og mellemstore offentlige, almene og private bygherreorganisationer.
Program
09:00-09:30 Ankomst og morgenmad
09:30-09:45 Velkomst og rammesætning for dagen
Vi starter dagens kursus med en introduktion til programmet og emnet.
Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
09:45-10:30 Bæredygtighed kræver forandringer og ledelse
Skal strategiarbejdet, der skal fremme bæredygtigheden, lykkes, skal organisationen indstille sig på, at det kan kræve forandringer i beslutningsprocesser, organisering og arbejdsgange og et mere struktureret visionsarbejde, end man måske har være vant til. Det kræver opbygning af engagement gennem inddragelse og ledelse, håndtering af modstand mod forandringer og klare målsætninger og succeskriterier – og ikke mindst klar kommunikation. I denne session gennemgås basale problemstillinger og metoder til forandringsledelse, der skal gøre strategiarbejdet til en succes, og sikre at strategien forankres.
Oplægsholder annonceres snarest
10:30-10:45 Refleksion
Kursusdeltagerne reflekterer over spørgsmål som fx hvem involveres i strategiprocessen – og mangler der grundlæggende kompetencer til at gennemføre processen? Hvordan sikres det, at strategiarbejdet og resultatet forankres både vertikalt og horisontalt i organisationen, så det understøtter ’kerneforretningen’?
Faciliteres af Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
10:45-11:00 Formiddagspause
11:00-11:45 Strategiarbejde skal forberedes
Succesen med strategiarbejdet afhænger af, hvor godt det bliver forberedt, og at der tilvejebringes de rette rammer og forudsætninger, herunder bl.a. definering af formål, afklaring af interne afgrænsninger og sammenhænge, analyser af udefra kommende påvirkninger, afklaring af ambitions- og detaljeringsniveau og målsætninger og evt. sikring af politisk opbakning.
Peter Munk, tidl. bygningschef, Aalborg Kommune
11:45-12:15 Drøftelser om strategisk ledelse af bæredygtighed
Vi tager en drøftelse af, hvad kursusdeltagerne har oplevet er svært ved at udarbejde og implementere en strategi, som fx få skabt medejerskab for forandringen horisontalt og vertikalt i organisationen.
Faciliteres af Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
12:15-13:00 Frokost
13:00-13:45 Strategiarbejde skal forberedes – fortsat
Parallelt med arbejdet med at skabe rammerne for strategien, må der arbejdes med forudsætningerne for at det kan lykkes. Det kan bl.a. indebære organisations- og ressourceanalyser, kompetencetjek af organisationen, identifikation af mål- og interessentgrupper, der berøres af strategien, og vurdering af incitamentsstrukturer, muligheder, barrierer, styrke og svagheder osv., samt udarbejdelse af en plan udvikling af strategien.
Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
13:45-14:30 Udvikling af strategien
Med rammer og forudsætninger helt eller delvist afklaret er grundlaget skabt for at arbejde med selve strategien eller opdatere den evt. allerede eksisterende, der omfatter strategiperiode, nøgleområder og prioriteringer, detaljeringsniveau, robusthed/fleksibilitet, herunder bygherrens/projektledernes dynamikker og manøvrerum, succeskriterier, samt data-, måle- og opfølgningsstrategier. Under denne session diskuteres desuden risikovurdering og -håndtering, når ikke alt går efter planerne.
Peter Munk, tidl. bygningschef, Aalborg Kommune
14:30-14:50 Eftermiddagspause
14:50 – 15:35 Implementering af strategien
Dagen afsluttes med en session, hvor vi ser på, hvordan strategien implementeres. Skal medarbejdere kompetenceudvikles gennem efteruddannelse, hvordan kommunikerer vi strategien indadtil og udadtil, hvilke handleplaner skal vi udarbejde, for at får strategien ud at leve, og hvordan og hvornår evaluerer vi og følger op?
Peter Munk, tidl. bygningschef, Aalborg Kommune og Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
15:35 – 16:00 Afsluttende refleksion og afslutning
Ret til ændringer forbeholdes
Praktisk
Arrangementet er inklusiv morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Læs mere om praktisk information.
Der er mulighed for at deltage online i dette arrangement. Skriv gerne til info@bygherreforeningen.dk, hvis du vil deltage online i arrangementet.
Tilmeldingsvilkår
Du kan frit flytte eller afmelde dig et arrangement indtil 30 dage før arrangementets start.
Efter de 30 dage er tilmeldingen bindende og du vil modtage en faktura på det fulde beløb.
Er du alligevel forhindret i at deltage f.eks. på grund af sygdom, er du naturligvis velkommen til at sende en anden fra din virksomhed i dit sted. Du skal blot sende en e-mail til Rikke Mønster rsm@bygherreforeningen.dk og oplyse om ændringen.
Ved udeblivelse fra et arrangement faktureres deltageren for det fulde beløb
Ved uforudsete hændelser (f.eks. ved undervisers sygdom) eller manglende tilmeldinger kan arrangementet flyttes eller aflyses. Bliver arrangementet flyttet til en anden dato, har du mulighed for at framelde dig uden beregning