Både i FN og EU er der vedtaget ambitiøse mål for at sikre natur og biodiversitet, og i Danmark er der kommet stor politisk og folkelig interesse for naturen.
De nye miljømål for naturopretning og biodiversitet kan få stor betydning for byggeriets beslutningstager. En stor del af disse er relateret til land- og skovbrugsproduktion mm., men en del vedrører også byområder, byggeri og virksomheders rolle.
Så ved større byudviklings-, bygge-, anlægs- og infrastruktur- og forsyningsprojekter kan man som byg- og anlægsherre på sigt forvente at blive forpligtet til i højere grad at skulle tænke på bevaring, genopretning og udvikling af natur og biodiversitet. Dette vil være relativt nyt for en række byg- og anlægsherrer, der fremover skal tænke i nye idéer og inkludere løsninger herpå allerede i projektets første faser for at opfylde intentionerne eller kravene på bedste vis.
Men hvordan gør vi det? Hvad skal man være særligt opmærksom på omkring disse FN- og EU-målsætninger for vores fælles natur? Og hvad vinder naturen, byg- og anlægsherrer og brugere ved, at vi tager hånd om dette? Dette, og meget mere, vil kurset levere svar på, og gode inspirerende dialoger omkring.
Målet er, at deltagerne kan bruge indholdet på seminaret til konkret at arbejde med biodiversitet fremover. Seminaret henvender sig primært bygherrer og bygherrerådgivere – men kan også være relevant for byplanlæggere, driftsansvarlige, arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører, leverandører m.fl.
Program
09:00-09:30 Ankomst og morgenmad
09:30-09:45 Velkomst og introduktion til dagens program
Hvad siger det nye EU-direktiv, og hvad får det af betydning for byggeriet?
Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
09:45-10:30 Biodiversiteten og de planetære grænser
Hvad er og handler biodiversitet egentlig om? Hvad bringer FN’s Kunming Montreal i spil ift. naturbeskyttelse og økosystemer, formuleret i 23 delmål som grundlag for at arbejde med biodiversitet i skala?
Rasmus Vincentz, direktør, Habitats ApS
10:30-10:45 Kaffepause
10:45-11.30 Biodiversitet i planperspektiv
De store indgreb i naturen og biodiversiteten og mulighederne for at afværge og beskytte hhv. forbedre denne tager sin begyndelse i plangrundlaget. Hvilke konkrete muligheder har planmyndigheder for at påvirke udviklingen, og hvilke forhold skal bygherren tage med i betragtning, når der skal udarbejdes udviklings- og lokalplaner og udvikles (by)områder, som går på tværs af matrikler og ejerskaber, fx gennem samarbejde og bruger-/borgerinvolvering?
Kristine Kjørup Rasmussen, Ph.d. i økologi og indehaver, Oiko
11:30-12:15 Biodiversitet i landskabet, byrummet
Naturen og bylivet smelter i stigende grad sammen som en del af bærdygtighedsdagsordenen, og som rammer for det gode liv på landet og i byerne. Hvad opleves som ’naturligt’, og hvordan disponerer vi vores arealer ift. borgernes naturfølelse og reelt styrkelse af biodiversitet i stor skala?
Lotte Nystrup Lund, Ph.d. i Biodiversitet og Regenerativ Transformation og indehave, Futurista
12:15-13:00 Frokost
13:00-13:45 Bygherrens biodiversitetsstrategi
Vi har nu fået slået fast, at biodiversitet er et centralt miljøparameter i bygge- og anlægsprojekter, og derfor bør det være en integreret del af byg- og anlægsherrens bæredygtighedsfokus. Hvornår når man i mål med dette på strategisk niveau i bygherreorganisationen? Pension Danmark har haft en biodiversitetsstrategi siden 2022, og fortæller i dette indlæg om de opnåede erfaringer med at sidestille natur med byggeri.
Mia Manghezi, Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
13:45-14.30 Biodiversitet i byggeprogram og drift
For at sikre, at biodiversiteten bliver tænkt ind fra starten af et projekt, og komme fra strategi til program, er der en række operationelle aktiviteter, som skal medtænkes, så som foranalyse og fastlæggelse af arealets bioindeks, baseline og målsætning, identifikation af måleindikatorer, indarbejdelse af biodiversitet i udbud, herunder hjælpe- og afværgeforanstaltninger – og plejeplaner, og drift. Samtidigt bør der foretages overvejelser om on-site/off-site-problemstillingen.
14:30-14:45 Kaffepause
14.45-15.30 Paneldiskussion
Med dagens programpunkter som omdrejningspunkt diskuterer et panel, hvordan bygherren får givet biodiversitet den rette opmærksomhed – strategisk og kulturelt ift. brugere og omgivelser, samt operationelt som integreret del af fremtidens bygge- og anlægsprojekter og drift. Kursusdeltagerne opfordres til at deltage i diskussionen ud fra egne erfaringer.
Paneldeltagere:
Rasmus Vincentz, direktør, Habitats ApS
Mia Manghezi, Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
Hege Bjordal Havnes, landskabsarkitekt og indehaver, Green Sustainable Landscape
Annette Walter, projektleder, Planlægning & Byrum, By&Havn
15:30 Afrunding og tak for i dag
Ret til ændringer forbeholdes.
Praktisk
Arrangementet er inklusiv morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Læs mere om praktisk information.
Der kan være mulighed for at deltage online i dette arrangement. Skriv gerne til info@bygherreforeningen.dk, hvis du vil deltage online i arrangementet. Bemærk at prisen er uændret.
Tilmeldingsvilkår
Du kan frit flytte eller afmelde dig et arrangement indtil 30 dage før arrangementets start.
Efter de 30 dage er tilmeldingen bindende og du vil modtage en faktura på det fulde beløb.
Er du alligevel forhindret i at deltage f.eks. på grund af sygdom, er du naturligvis velkommen til at sende en anden fra din virksomhed i dit sted. Du skal blot sende en e-mail til Rikke Mønster rsm@bygherreforeningen.dk og oplyse om ændringen.
Ved udeblivelse fra et arrangement faktureres deltageren for det fulde beløb
Ved uforudsete hændelser (f.eks. ved undervisers sygdom) eller manglende tilmeldinger kan arrangementet flyttes eller aflyses. Bliver arrangementet flyttet til en anden dato, har du mulighed for at framelde dig uden beregning